Veelgestelde vragen

Klik op een vraag om het antwoord te bekijken.

1. Waar kan ik een tandemsprong doen?

In Skdivecenter Spa, gelegen in de Hoge Venen en vlakbij het pittoreske stadje Spa en het circuit van Francorchamps. Zie 'contact' voor een uitgebreide wegbeschrijving.

2. Waaraan mag ik mij verwachten? Wat is een duo- of tandemsprong?

Als passagier krijg je een duidelijke grondbriefing van ongeveer een kwartiertje. Daarna ga je met je eigen instructeur naar het vliegtuig. De instructeur draagt de uitrusting op zijn rug en jij wordt vooraan vastgehaakt met vier ijzersterke haken. Je verlaat samen met je instructeur het vliegtuig (Cessna Grand Caravan, 15 personen) na een vlucht van ongeveer 15 minuutjes, wanneer je een hoogte van 13.500 voet (4 km) bereikt hebt. Deze is de hoogst mogelijke hoogte die zonder extra middelen (zuurstof) mogelijk is.

Na een duizelingwekkende val die ongeveer 50 seconden duurt (je haalt een snelheid van bijna 200 km per uur in 7 sec.!), opent jouw tandeminstructeur de parachute. Tijdens de vrije val kan je perfect normaal ademen en... genieten! Vervolgens beleef je een fantastisch zweefmoment onder de koepel en geniet je van een ongelooflijk mooi zicht over Spa en omgeving (circuit van Francorchamps). Na een vijftal minuten vliegen onder de koepel, land je op het grasterrein waar je familie en vrienden je opwachten na dit fantastisch avontuur!

3. Kan er het ganse jaar door gesprongen worden?

Het zogenaamde 'springseizoen' valt tussen april en oktober. Dan is er meest kans op mooi weer en kan je ook door de week springen. In het 'springseizoen' wordt gesprongen tussen 09u00 en 18u00. Tussen november en februari, het winterseizoen, kan je - als het weer het nog toelaat - enkel in het weekend springen, tussen 09u00 en 16u00. Skydivecenter Spa is dan door de week gesloten.

Het weer is de bepalende factor of er kan gesprongen worden. Hou daar dus zeker rekening mee. Voor je thuis vertrekt op de geplande dag van je duosprong, neem zeker eerst contact op met de dropzone van Skydivecenter Spa op 0476 62 71 67 of 087 26 99 06. Zo ben je zeker dat de weersomstandigheden goed zijn en dat je sprong kan doorgaan. Mocht het slecht weer zijn op de dag van je duosprong kan gewoon een andere datum vastgelegd worden die jou past.

4. Welke kledij moet ik aandoen? Moet ik iets meebrengen?

Draag sportieve, makkelijk zittende kledij en vergeet vooral je goed humeur niet! Hou er ook rekening mee dat het daar boven snel een aantal graden kouder is. Is het een koude dag, dan kunnen handschoenen en een dikke trui zeker van pas komen. Wie familie of vrienden wil meebrengen, iedereen welkom!

5. Hoe lang duurt het?

Een duosprong komen doen is eigenlijk een dagactiviteit. Reken daarom minimum op 4u aanwezigheid. Voordien of nadien kan je voor een hapje en een drankje terecht in bar/restaurant 'Sunset' van Skydivecenter Spa. De plaats bij uitstek om na te praten over dat fantastisch avontuur!

6. Ik draag lenzen/een bril. Is dat een probleem?

Nee. De tandem instructeur geeft je een springbril die je makkelijk kan opzetten, zelfs boven je gewone bril.

7. Ik heb hoogtevrees...

Ervaring leert ons dat zelfs mensen met hoogtevrees genieten van een duosprong. Omdat het driedimensioneel zicht met de grond er niet is, blijft je hoogtevrees weg. Dus, durf je op reis gaan met het vliegtuig, dan durf je ook springen!

8. Kan iedereen een duosprong doen?

Tot je zestiende levensjaar heb je toestemming van je ouders nodig. Een maximumleeftijd is er eigenlijk niet. Een medisch certificaat is niet nodig. Mensen met hartproblemen echter stellen best eerst de vraag aan hun arts. Onze oudste tandempassagier was 83 jaar oud en beleefde de sprong van haar leven! Onze professionele instructeur Luc Van Britsom sprong zelfs al met verschillende personen met een handicap. Zij krijgen een aangepaste begeleiding.

Let wel, het maximumgewicht voor een tandemsprong is 95 kg.

9. Hoe wordt ik vastgemaakt?

Je wordt bevestigd aan je instructeur via een harnas met 4 grote haken. Deze kunnen elk maar liefst 2,5 ton gewicht dragen.

10. Je hoort zoveel... is het wel allemaal veilig?

'Parachutespringen is veiliger dan autorijden', hoor je soms wel eens. En niet zonder reden. Valschermspringen lijkt een compleet gekke sport, maar is eigenlijk zeer technisch en controleerbaar omwille van het bijzonder vernuftig materiaal. Elke parachute bestaat uit een hoofd- en een reservekoepel. Deze zijn onderworpen aan strikte controleregels voor een optimale werking en veiligheid. Werkelijk niets wordt aan het toeval overgelaten. Zo is ook standaard een automatisch openingstoestel ingebouwd die de parachute automatisch opent wanneer dat nodig zou zijn.

11. Kan ik in groep komen springen, met familie, vrienden of collega's?

Zeker. Wil je met een grote groep komen (vanaf 10 personen) of plan je een bedrijfsuitje? Neem dan even contact via info@yourskydive.com, dan zoeken we een formule uit op maat.

Wie vragen heeft kan steeds vrijblijvend contact opnemen: info@yourskydive.com.